Loading color scheme

Μήνυμα Διευθυντή

Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι και ενδιαφερόμενοι,

Η χρονιά που διανύουμε δεν έχει προηγούμενο. Πριν ακόμα ξεκινήσει το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, λάβαμε τη δύσκολη απόφαση να πραγματοποιήσουμε τα μαθήματά μας εξ αποστάσεως για όσο χρειαστεί, εξαιτίας της πανδημίας. Όσο κι αν θέλαμε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο αυτό, η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων είναι αδιαπραγμάτευτη. Ως αποτέλεσμα, στο Πανεπιστήμιο επικρατεί σχεδόν απόλυτη ησυχία, αφού οι διάδρομοι και οι αίθουσες διδασκαλίας είναι άδειες.

Ωστόσο, παρά τις όποιες δυσκολίες, η «δράση» έχει μεταφερθεί στο διαδίκτυο. Οι καθηγητές μοιράζονται τις γνώσεις τους, οι φοιτητές συνδέονται μεταξύ τους και όλοι μαζί σχεδιάζουν ένα καλύτερο αύριο, με στόχο την Υγεία για όλους. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, άλλωστε, ότι ακόμα και χωρίς την επιδημία του κορωνοϊού, οι προκλήσεις στον κλάδο της υγείας είναι μεγάλες - ασφαλιστικό σύστημα, προσφυγική κρίση, κλιματική αλλαγή αποτελούν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα – και δημιουργούν μια ανάγκη για τολμηρή και προνοητική ηγεσία. Εκεί ακριβώς που στοχεύει το μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα.

Το ΠΜΣ Οικονομικά και Διοίκηση της Υγείας βρίσκεται εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων, εκπαιδεύοντας στελέχη που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προαναφερθέντα προβλήματα και όχι μόνο. Ακόμα κι αν οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες στα χρονικά του προγράμματος, εξακολουθούμε να παρέχουμε μια απαράμιλλη εκπαιδευτική εμπειρία, χάρη στο ζήλο των διδασκόντων και των συνεργατών μας, στην προσαρμοστικότητα των φοιτητών μας, και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει ως ίδρυμα, το οποίο παρέχει εδώ και χρόνια προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω διαδικτύου. Ως εκ τούτου, η διδασκαλία και η μάθηση γίνεται στο καλύτερο δυνατόν ψηφιακό περιβάλλον.

Ελπίδα όλων μας είναι ότι, με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών (από τα εμβόλια και τα φάρμακα, μέχρι τις μάσκες και τους αναπνευστήρες), θα ξεπεράσουμε την πανδημία το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, ακόμα και τότε, τα διδάγματα που παίρνουμε κατά τη φετινή χρονιά θα αποτελέσουν χρήσιμο εφαλτήριο για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και το εύρος της διδασκαλίας μας. Εργαζόμαστε ήδη ακατάπαυστα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι οι φοιτητές μας αισθάνονται πως αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής μας κοινότητας και απολαμβάνουν εμπειρίες, όπως:

- Τακτικά σεμινάρια και εκδηλώσεις

- Ερευνητικές συνεργασίες και ευκαιρίες πρακτικής άσκησης στο μεταίχμιο του κλάδου της Υγείας

- Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική βελτίωση

Η προσπάθεια αυτή προϋπήρχε των τρεχουσών συνθηκών. Το μόνο που άλλαξε, ήταν η ανάγκη ύπαρξης ενός διαφορετικού τρόπου προσφοράς των ευκαιριών αυτών. Ένας τρόπος, ο οποίος θα ενσωματωθεί πλέον στη φαρέτρα μας για τη μετάδοση των γνώσεων, που παρέχουμε εδώ και χρόνια στους φοιτητές μας. Χάρη σε αυτές τις γνώσεις, οι απόφοιτοί μας επιδεικνύουν ικανότητες συνεχούς εξέλιξης και την επιθυμία να είναι οι καλύτεροι στον τομέα εξειδίκευσής τους: ερευνητές στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς, επαγγελματίες του χώρου (ιατροί, νοσηλευτές κ.α.) σε θέσεις-κλειδιά κλινικών και νοσοκομειακών μονάδων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, άτομα σε θέσεις χάραξης πολιτικής και οικονομικού προγραμματισμού, ιδρυτές επιχειρήσεων και ΜΚΟ ή/και εκπαιδευτές.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου, τόσο τους ακαδημαϊκούς, όσο και το υπόλοιπο προσωπικό, οι οποίοι έχουν εργαστεί ακατάπαυστα για να κάνουν το εκπαιδευτικό μας περιβάλλον - ψηφιακό και δια ζώσης – πραγματικότητα. Πάνω απ’όλα, θα ήθελα να εκφράσω την απεριόριστη εκτίμησή μου για τους φοιτητές μας, οι οποίοι αποτελούν αληθινούς συνοδοιπόρους στο εκπαιδευτικό μας ταξίδι. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά μαζί τους για να υλοποιήσουμε μια ζωντανή, δημιουργική εκπαιδευτική εμπειρία.

 

Η Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος

Καθηγήτρια Σταματίνα Χατζηδήμα